Fawkner Street House / Workshop Architecture

first_img Photographs Manufacturers: Miele, Blackbutt, Copenhagen lights, Darkon Lights, Sycamore CC ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/902803/fawkner-street-house-workshop-architecture Clipboard Year:  Save this picture!© Shannon McGrath+ 24Curated by María Francisca González Share Australia James Staughton ArchDaily “COPY” CopyHouses, Renovation•South Yarra, Australia Projects “COPY” Energy Lab ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/902803/fawkner-street-house-workshop-architecture Clipboard 2017 Photographs:  Shannon McGrath Manufacturers Brands with products used in this architecture project Architects: Workshop Architecture Area Area of this architecture project Lead Architect: Area:  270 m² Year Completion year of this architecture project Fawkner Street House / Workshop Architecture Fawkner Street House / Workshop ArchitectureSave this projectSaveFawkner Street House / Workshop Architecture ESD Consultant: Houses Engineer:Perrett SimpsonBuilding Surveyor:Anthony Middling & AssociatesQuantity Surveyor:Construction Planning & EconomicsAv Consultant:Carlton Audio VisualClients:Ruth Card, Cormac BarryAssistant Architects:Peter Knight, Aaron HallCity:South YarraCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Shannon McGrathRecommended ProductsWindowsSolarluxSliding Window – CeroDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Renders / 3D AnimationAUGmentectureAugmented Reality Platform – AUGmentecture™Text description provided by the architects. Sited to the north of Fawkner Street in South Yarra on a block just over 500 m2, this project is a renovation of the existing double fronted Victorian house and a reworking of the early nineties double story extension. The new works are contained within the shell of the existing house with subtle changes to its front and a complete re-configuration of its rear.Save this picture!© Shannon McGrathThis project is designed around the delicate control of circulation, both horizontal and vertical to create an ever-changing unfolding of view. This entices the occupant from one space to the next whilst leaving the residual destination spaces calm and anchored as spatial eddy pools within the plan. This project is one of several recent projects within the office that have engaged with circulation as the primary idea, fuelled by discussions about traditional Japanese architecture, particularly with Katsura Imperial Villa, Kyoto.Save this picture!© Shannon McGrathSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Shannon McGrathOpen vistas are then deliberately denied to invite the viewer to seek out and discover that which lies beyond. These discussions prompted by the conundrum of a dominant existing axis (the hallway of the original house) direct the view straight from the front door to backyard. The sandblasted glass plank wall, a glowing panel, arrests this axial view, allows the transverse living spaces to become restful and contained, framed in turn by the views they offer both internally and externally.Save this picture!© Shannon McGrathSimilar gestures are explored vertically where the bridges across the central void upstairs deny all but slithers of view of the skylights far above, coaxing the occupant to the upper level. Here, open circulation along and over the central void connects bedrooms, bathrooms, and children’s play area. The void hence creates a series of planar visual thresholds both horizontally and vertically that frame views internally looking across the space and upward, the receding perspective capturing one view within another view within another.Save this picture!© Shannon McGrathProject gallerySee allShow lessCoffee Nap Roasters 2nd / Design Studio MaoomSelected Projects2019 Rudy Bruner Award for Urban Excellence: Call for Entries OpenBuilt Projects & Masterplans Share CopyAbout this officeWorkshop ArchitectureOfficeFollowProductsWoodPlastic#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationSouth YarraAustraliaPublished on September 27, 2018Cite: “Fawkner Street House / Workshop Architecture” 27 Sep 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCoffee tablesFlexformCoffee Table – GipsyCurtain WallsIsland Exterior FabricatorsPace Gallery Envelope SystemWoodSculptformTimber Battens in Double Bay HouseStonesCosentinoSilestone and Dekton in Villa OmniaBricksNelissenInner Wall Bricks – LückingPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsAir Facade PanelsWoodBlumer LehmannData Processing for Wood ProjectsEducational ApplicationsFastmount®Hidden Panel Fastener at Massey UniversitySealants / ProtectorsTOPCRETMicro-Coating – Baxab®More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more